Част от Административен съд Габрово - в мазето на Съдебната палата
Част от Административен съд Габрово - в мазето на Съдебната палата / netinfo
Част от Габровски административен съд ще бъде разположен в мазето на Съдебната палата. Причината е липсата на подходящи свободни помещения, както и невъзможността в момента да бъдат освободени такива от служителите на Районен и Окръжен съд. До абсурдното положение се стигна след заповед на министъра на правосъдието да бъде осигурено място за нуждите на административните съдии точно в Съдебната палата.

"Ние не можем да коментираме заповедта, но това ще затрудни изключително много работата на всички. Помещенията, в които трябва да се разположи част от административния съд направо са абсурдни, но за сега няма други". Това каза пред  Дарик председателят на Районен съд Диана Петракиева.

В избеното помещение ще бъдат настанени секретар-протоколистките и призовкарите на административното съдилище. По трима в кабинет ще бъдат административните съдии.

Поради липса на помещения административен съд Габрово ще започне работа с половин щат. "При тези невъзможни битови условия и при този свит щат за всички е ясно, че Административен съд Габрово няма да работи с пълния си капацитет и така както се очаква," заяви в интервю за Дарик неговият председател Светлозар Рачев.

За магистратите остава неразбираема реакцията на Министерство на правосъдието и Главният му секретар, след като лично той е бил запознат с липсата на свободни помещения в съдебната палата по време на визитата си в Габрово.

Освен това областният управител е предложил други два варианта на сгради за настаняване на съдилището, които не са взети под внимание. Утре пет габровски магистрати ще положат клетва и официално ще встъпят в длъжност като административни съдии.