Севлиево
Севлиево / Библиотека

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово предстои да попълни фондовете си с книги, периодични издания и други информационни източници, между които електронни носители по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2018 г.

Основната цел на програмата е обновяване на библиотечните колекции, насърчаване на интереса към книгите и четенето и съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация. Едно от условията, залегнали в правилата на програмата е изискването заглавията, с които библиотеките кандидатстват, да са съобразени с културните и образователните потребности на гражданите, които обслужва дадената библиотека.

Списъкът със заглавия, изготвен от регионалната библиотека в Габрово, одобрен от Министерство на културата, съдържа приоритетно произведения на български автори. Освен класиците на българската литература, включени в учебните програми: Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Пенчо Славейков, Ран Босилек, Емилиян Станев, Ивайло Петров, фондовете на различните отдели на библиотеката ще се обогатят със заглавия от Георги Господинов, Палчи Ранчев, Любомир Левчев, Недялко Йорданов, Теодора Димова, Деян Енев, Захари Карабашлиев, Константин Трендафилов. Детската художествена литература е представена от автори като Петя Кокудева, М. Енде, Р. Киплинг, Славея Захариева.

Истинско удоволствие ще бъде за децата да се докоснат до приказките на братя Грим и Шарл Перо, до поредицата за Падингтън на Майкъл Бонд, до „50-те най-важни дати, които промениха света” и „50-те светини, пред които се прекланя всеки българин”.

За любителите на историята присъстват авторите Йордан Андреев с „България и световната история” и „Великите князе, царе и императори”, Пламен Павлов „Асеневци”, порецицата на издателство „Захарий Стоянов“ „Дълг и чест”, за ценителите на изкуството „Златна книга Икони от България 9 – 11 век”, раздел биографични материали с книгите за Брижит Макрон „Интимно”, Иля Велев с „Биографични снимки”, „Илън Мъск”.

На разположение ще бъдат така чаканите от читателите „Homo deus” и Том Егеланд с „Ефектът на Лазар”, „История на Африка”. за специалистите има изключително разнообразие на заглавия от издателство „Асеневци” и „Софтпрес” в областта на компютърните науки, издания от областите философия, право, религия, политика, езикознание, филология, спорт, кулинария, селско стопанство, изкуство и култура, музика, просвета, приложни науки, краеведски изследвания. В списъка са произведенията на утвърдени автори като Ромен Гари, Паскал Киняр, Ерик Шмит, Георги Фотев, Христо Буковски, Людмила Филипова, Владимир Левчев, Васил Мръчков, Симеон Радев са винаги топло приемани от читателите.

Списъкът на  библиотека включва над 600 заглавия от над 70 издателства, регистрирани съгласно българското законодателство.