Асоциацията по ВиК прие Регионалния генерален план на ВиК-Габрово
Асоциацията по ВиК прие Регионалния генерален план на ВиК-Габрово / Областен управител Габрово

На свое редовно заседание Асоциацията по ВиК прие eдинодушно Регионалния генерален план на ВиК системите и съоръженията на обособената територия на ВиК-Габрово, съобщават от Областна администрация-Габрово.

Съгласно Закона за водите, общото събрание на Асоциацията по ВиК-Габрово изработва и приема регионалния генерален план на В и К системите и съоръженията. Общо събрание е свикано на основание чл. 198в, ал.1, 3 и 4 от Закона за водите. Според действащия Закон за водите, ал.8, „Когато в съответната асоциация по В и К участва държавата и повече от една община, държавата има право на 35 на сто от гласовете, а всички общини разпределят помежду си 65 на сто от гласовете, пропорционално на броя на населението им“.

Към 1 февруари 2011 г. разпределението е както следва: Община Габрово 48,93%, за община Дряново 7,26%, за община Трявна - 8,81%. Решението трябва да бъде взето с мнозинство 75% от гласовете.

По-рано тази година на заседание на Областния съвет за развитие беше приет регионалният план за водоснабдяване и канализация на обособената територия на ВиК-Габрово. Планът е съгласуван с Басейновата дирекция-Плевен и предстои съгласуването му с РИОСВ-Велико Търново.

По време на заседанието бяха дискутирани и въпроси относно дейността на ВиК асоциациите. Областният управител обърна внимание, че до края на тази парламентарна сесия ще се приеме изменение в Закона за водите. Дейностите, които са посочени в проектоправилника по отношение на функции, дейности и правомощия, не са достатъчно детайлно разписани. Приемането му трябва да стане до края на годината, тъй като следващата година асоциацията по ВиК трябва да започне своята дейност. Трябва да бъде приет бюджет. Ще бъдат назначени експерти, които да осъществяват дейностите. Предстои и обучение на новоназначените служители през февруари другата година.

По време на обсъждането бяха изразени основателни опасения, че ако не бъдат приети промени в ЗОВ и не заработят тези асоциации, ВиК инвестициите няма да се случат. В тази връзка Областният управител Николай Григоров пое ангажимент да бъде изискан проектозакона и информацията за подготвяните промени.