/ Община Габрово
Припомняме, че всеки вторник входът е безплатен
През ноември Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да ви представи за акцент на месеца картината „Портрет на момиче” на именития български художник, живописец Иван Стоилов-Бункера.

Интернет страницата на музей „Етър” е сред номинираните от журито в конкурса „Сайт на годината”

Изборът на картина от този автор не е случаен, тъй като тази година се навършват осемдесет и пет години от неговото рождение, а самата картина е датирана от далечната 1970-та година.

Иван Стоилов-Бункера (1.10.1934-2007) е роден в село Кондофрей, Пернишко. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Ненко Балкански и проф. Илия Петров. Специализира в Италия и Франция.

www.bgart.bg

Участва в самостоятелни и групови художествени изложби. Има награди за живопис от СБХ. Работи в областта на живописта и скулптурата. Вдъхновяват го археологическитенаходки на праисторическа керамика и пластика.

„Дарени предмети, споделени истории” (СНИМКИ)

Сътрудничи на Солунския университет за археология и история на изкуството и Археологическия музей в София. Негови картини се намират в НХГ, СГХГ, Музея “Пушкин” в Москва, в частни колекции в София, Солун, Касел, Рим, Ню Йорк, Париж, Брюксел, Лондон.

Портретът е един от най-популярните жанрове в българското изкуство. През втората половина на 20 век репрезентативността в жанра се заменя с психологичността. Художниците започват да търсят нови подходи и начини да предадат вътрешния свят на човека и неговите преживявания.

Връчиха Априловските награди за литература в Габрово

На портрета е изобразено младо момиче, скръстило ръце, и отправило поглед към зрителя. Композицията, както и цветната гама са максимално лаконични. Монохромността подсказва за меланхоличността и до някаква степен психологическата закритост на главния герой.

Фонът на картината е почти графичен, докато тялото, дрехите, косата са предадени в по-живописен маниер. По този начин художникът ни обръща вниманието към главното - душевното състояние на героя.

Какво, къде, кога в Габрово през ноември

С картината „Портрет на Момиче” публиката има възможност да се наслади на творчеството на един изключително талантлив български художник Иван Стоилов. Заповядайте в  Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово. Припомняме, че всеки вторник входът е безплатен.

Източници: Уеб сайт www.bgart.bg

Съставили: Станислав Гончаров и Николай Георгиев