461 нарушения на трудовото законодателство през декември
461 нарушения на трудовото законодателство през декември / Дарик Габрово, архив

 Инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда" Габрово са извършили 119 броя проверки през декември 2011 година. 33  от тях са във връзка с осъществен последващ контрол за изпълнението на дадени от инспекцията задължителни предписания; 2 проверки за прекратяване на трудово правните отношения; 16 са за проучване на искания на граждани. Три броя проверки са завършили с контролни измервания.

При проверките са констатирани общо 461 броя нарушения на трудовото законодателство.  292  са свързани със здравословните и безопасни условия на труд,  169 се отнасят до спазване на правоотношения, регламентирани в Кодекса на труда.

  За периода от дирекцията са предприети 458 принудителни административни мерки, от които 453 дадени задължителни за изпълнение предписания, спрени са от експлоатация 3 броя машини и съоръжения и са обявени трудови правоотношения с едно лице.

     Съставени са 38 акта за установяване на административни нарушения, като 10 броя от тях са по закона за безопасни условия на труд и 28 броя по КТ.