2014 г. е трудна, но успешна за Трявна
2014 г. е трудна, но успешна за Трявна / Тревненска седмица

В последните дни преди Коледа стана ясно, че за да подкрепят изявите на талантливите деца на Трявна, от побратимения на общината град Бриенц, Швейцария, са изпратили 2000 швейцарски франка. За приятелството между двата града, за преодолените през отиващата си 2014 г. трудности и за предстоящото през новата 2015 г. е разговора с кмета на Трявна инж. Драгомир Николов. Интервюто е публикувано във вестник "100 вести" с автор Стефка Бурмова.

Г-н Николов, 2014 година беше белязана с доста бедствия, как се справи общинската администрация с нанесените от тях поражения?

Отиващата си 2014 г. е една динамична, нелишена от трудности и проблеми година, но като цяло може да се каже, че тя е успешна за нашата община. Разбира се, природните условия през годината, която изпращаме, не бяха благоприятни. Това не важи само за нашата община, а и за всички общини, за цялата страна. Последиците са тежки, особено за някои места в страната, и те не могат да бъдат решени и преодоляни за кратко време, а ще бъде необходимо да се работи доста години. Тук искам да изкажа най-искрената си благодарност на граждани, на фирми, на доброволци, благодарение на които успяхме да отстраним част от нанесените на града ни щети и те да не окажат трайно въздействие върху жизнения цикъл. Разбира се, благодарение на финансовата помощ, която получихме от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, успяхме да възстановим улицата в кв. Стояновци и тя беше изцяло асфалтирана. Тя беше разрушена от бедствие в предходната година. В момента завършваме и подпорната стена на третокласния път на входа на Плачковци. Кандидатствали сме допълнително за средства там, където имаше свлачищни проблеми, особено в кварталите Стояновци, Украйна, на Калето - разработили сме проекти, правим цялостно обследване. Това, което успяхме с наличната техника да отстраним, го направихме навреме така, че да не пречим на жизнения цикъл в общината.

Получихте и международна подкрепа от побратимения на Трявна швейцарски град Бриенц?

Това е резултат от 20-годишното партньорство. Помощта, която получаваме от тях – морална и материална, е изключително важна. Знаете, че навремето, благодарение на фондация „Интер Асист“, бяха създадени сдружения на общините, на болниците и на туризма, благодарение на които ние успяхме да напреднем доста в тези области. Това, което те направиха, е да се даде идея за разработването на проект за централната градска част, на парка. За радост ние успяхме да го разработим, беше включен в капиталовата програма за тази година и в момента сме към приключване на първия етап. С капиталовата програма за следващата година ще бъде заложено окончателното му завършване. Получих писмо от кмета на Бриенц г-жа Алиезе Цимерман и от секретая Томас Драер, които много се радват, че сме започнали да реализираме този проект, който стана факт и с тяхната помощ - благодарение на г-н Даниел Моери, един от най-добрите ландшафтни инженери в Швейцария, и разбира се, с помощта на г-н Петер Хуглер, з а м . - п р е д с е д а т е л на ОбС в Бриенц. Те изразяват своята радост, че ще завършим проекта и заявяват своята готовност допълнително да помогнат. Отделно изпращат и една помощ от 2000 франка за талантливите деца на Трявна, които работят за реализирането на коледните и новогодишни празници в Трявна. С нея се подкрепя реализирането на концерти по празниците – със средствата ще се покрият разходите за развитие на творческата дейност.

Една Община може да функционира пълноценно, когато е осигурена финансово, какво е изпълнението на местните приходи през тази година?

Не мога да се оплачаот местните приходи през тази година. Към днешна дата постъпленията са със 73 600 лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Общината от доста време не е вдигала местните данъци и такси и тази тенденция се запазва за 2015 година.

Вашите прогнози за новата 2015 година, какви са основните приоритети, които си поставяте за решаване?

Както знаете, през 2014 г. завършихме някои от големите проекти с европейско финансиране, единият от които е „Трявна - градът, в който се ражда красота“. Имаме и други, които започнахме. Това са Пречиствателната станция за отпадни води, „Да живеем в по-добра среда“, с който ще изградим и втори подход към Централна градска част, ще подобрим организацията на движение с две кръгови кръстовища до църквата „Св. Георги“. Започнахме и ремонта на читалищните сгради в Трявна и Плачковци по Програмата за развитие на селските райони. Много е важно, че стартирахме разработването на проект за Общ устройствен план на Трявна. Работим по Регионалната система за управление на отпадъците в партньорство с Община Габрово, както и по проекта „И аз имам семейство“. Това са преходни проекти, по които ще продължим да работим и през 2015 г. И зключително важно за нас е, че имаме подготвени проекти и при отварянето на оперативните програми от новия програмен период да можем веднага да кандидатстваме. Новата 2015 г. очаквам да бъде по-стабилна във всяко едно отношение. Радващо е, че в края на годината получихме 5-те процента от бюджета, които ни бяха задържани. Това е изключително добре за общините и ще можем да продължим реализирането на част от капиталовата програма, както и да разплатим някои неплатени плащания. Важно е също да има приемственост, тогава нещата вървят в по-добра посока. Преди две седмици на технически експертен съвет в МРР беше приет идейният вариант за хидровъзел „Нейковци“. Всеизвестно е, че това е проект, който се реализира от швейцарската инженерингова фирма „Щуке“ и се надявам през 2015 г. да бъде завършено препроектирането на „Нейковци“ и вече да се тръгне към строителството му. Доброто, което още се случи през тази година, беше направената от „А“ до „Я“ пътна връзка Габрово-Трявна. Реализирането от държавата на този третокласен път е изключително важно за нас като община и като притегателен туристически център. Надявам се, че през следващата година ще се работи и по другите направления – Трявна-Дряново и Трявна-Вонеща вода.