Жители на община Добричка ще научат повече за ЕС по проект
Жители на община Добричка ще научат повече за ЕС по проект / Дарик Добрич
„От сърцето на Добруджа до хората в Европа” – така се нарича проектът на община Добричка, който ще позволи жителите на общината да научат повече за Европейския съюз и Българското председателство. Проектът бе представен днес в сградата на общината пред кметове и кметски наместници.

Клипът за българското председателство е гледан над 1 милион пъти само за месец

Планирани са три информационни събития, които ще се състоят до края на месец юни. В проявите ще се включат 70 възрастни и 60 деца от 35 села на територията на община Добричка. Информационните дейности ще обхванат непряко 350 души от селата, където активно работят читалищата.
 
Целта на проекта е хората да научат повече за ползите от членството ни в ЕС и за връзката между приоритетите на Председателството и живота на обикновените хора от региона. Участниците в трите семинара ще се информират какво значи ротационно председателство на ЕС и какво позволява то, какви са задачите на Българското председателство, кой взима решенията в Европейския съюз, какво представляват Европейската комисия, Европарламента и Съвета на Европа, кои са лицата на ЕС и кои са приоритетите му.

Кметът на общината Тошко Петков заяви, че целта е да бъдат включени хора от всички възрастови и етнически групи, като ще бъде осигуряван транспорт за участие в проявите.

Стойността на проекта е 3500 лева, от които 500 лева са собствен принос на общината. Партньор по проекта е Сдружение "Бизнес агенция". Подобни проекти се осъществяват в много населени места, със съдействието на Националното сдружение на общините.