Затвориха снекбар в Шабла заради мръсотия и котка
Затвориха снекбар в Шабла заради мръсотия и котка / netinfo

918 проверки са извършили служителите на областната дирекция на БАБХ в рамките на лятната акция в обекти на Северното Черноморие. Кампанията започна на 1 юни и приключи на 15 септември. Издадени са 118 предписания и са съставени 14 акта. Три обекта са спрени от експлоатация, сочат данните, отчетени днес в областната управа.

Фирма - собственик на снекбар в Шабла, е заличена от търговския регистър след проверки на хигиенните инспектори. Заведението било изключително зле поддържано, с мръсни и повредени подове и таван. Освен това вътре се разхождала котка, имало и вредители.

През летния сезон в обекти по морето са бракувани общо 589 килограма храни от животински и неживотински произход. Голямата част от тях  – около 480 кг., са конфискуваните продукти от две заведения в Кранево, за които имаше съмнения за антракс.

9 са сигналите, получени в ОД БАБХ в Добрич и в приемната в курорта Албена, която бе отворена от средата на юни до края на август. 3 от сигналите са били основателни, а 6 – неоснователни.

Сезонът бе сравнително спокоен, коментира шефът на областната дирекция д-р Розалина Брайкова. По думите й констатираните нередности намаляват с всяка изминала година. Това лято не е имало фрапантни нарушения в обектите, не са регистрирани и взривове на хранителни натравяния. Проверките по морето продължават, тъй като има обекти, които още работят и такива, които са целогодишни.