Започват проверки за наличие на забранени стикери по колите
Започват проверки за наличие на забранени стикери по колите / DarikNews.bg, архив

 

При ежедневната си контролна дейност служителите на КАТ вече ще проверяват и за наличие на стикери за сключени застраховки, каза пред Дарик шефът на „Пътна полиция” – Добрич гл.инспектор Жулиян Минев. След влязлата на 6 октомври в сила промяна в Кодекса за застраховането е забранено на видно място в автомобила да се поставят знаци, които указват наличието на застрахователен договор за превозното средство. По думите на гл.инспектор Минев смисълът на забраната е да се предотвратят застрахователни измами, а стикерите досега са насочвали престъпния контингент, който се занимава с този вид измами.

Глобата за водачи, които не са премахнали съответните знаци, е 50 лева. На автомобила трябва да остане само стикерът на сключената застраховка „Гражданска отговорност”, стикерът за преминат годишен технически преглед и винетката, които се поставят на предното стъкло. Според Жулиян Минев през последните дни шофьорите в Добрич масово свалят забранените индикации от колите си.

През изминалата седмица в региона са установени 971 нарушения на пътя, съобщи още шефът на КАТ. Пътните полицаи са съставили 186 акта и 708 глоби по фиш, 15 са случаите на пияни шофьори, 115 са нарушенията за превишена скорост, 30 водачи са шофирали без книжка, 99 - без колани и 20 - без застраховка „Гражданска отговорнотст”.