Започват археологически разкопки на скални ниши до село Красен
Започват археологически разкопки на скални ниши до село Красен / http://museum-gt.com/

Започват археологически разкопки на обект „Скални ниши” до село Красен, съобщават от община Генерал Тошево. Оттам припомнят, че тази година по сигнал на граждани екип на Регионален исторически музей - Добрич посети селото и му бяха показани вдълбани във варовиковата скала ниши. До момента не е известно обектът да е регистриран в археологическата карта на България или в някои научни публикации.

Скалните ниши са разположени на около 100 метра в посока изток-югоизток от селото върху десния бряг на суходолието, извиращо от село Зограф и на 20 м. западно от черния път свързващ селата Красен и Изворово. Комплексът е съставен от около 15 трапецовидни, арковидни и правоъгълни ниши, вдълбани във варовиковата скала. Подобни ниши се срещат изключително в Източните Родопи, свързват се траките и се датират в Ранната желязна епоха (XII–VI в. пр. Хр.) или най-общо в I хил. пр. Христа.

Обектът „Скални ниши” има сериозен потенциал да се развие в атрактивен туристически маршрут. Мястото се намира в непосредствена близост до селото, с път до самите ниши.

Обектът ще се проучва от екип, в който са включени научен сътрудник Александър Минчев от РИМ - Варна, Йото Йотов - археолог при РИМ - Добрич, Цветелина Христова  - директор на Историческия музей в Генерал Тошево и 10 ученици от Общински младежки съвет в добруджанския град.

Село Красен е разположено на около 21 км северно от Генерал Тошево. От там произхожда и вотивна ръка от III–IV век, изработена от слонова кост, която е намерена  при изкоп за ледница на мандрата през 60-те години на XX век. На същото място са намерени фрагменти от римска керамика и римска медна монета от IV век.