Започва заснемането на подземната инфраструктура на Добрич
Започва заснемането на подземната инфраструктура на Добрич / Дарик Добрич
Започва заснемането на подземната инфраструктура на Добрич
26789
Започва заснемането на подземната инфраструктура на Добрич
  • Започва заснемането на подземната инфраструктура на Добрич

1 800 километра проводи в подземната инфраструктура на Добрич ще бъдат заснети и включени в ГИС - географска информационна система. Това ще се случи по проект на община град Добрич, изготвен с партньорството с експлоатационните фирми Е.ОН АД ЧТК АД, ВиК ЕООД, БТК АД и "Газинженеринг" ЕООД. Той е финансиран с 301 880 евро от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по механизъм на Европейското икономическо пространство.

Консорциум между три добрички фирми - "Кадастър за Добрич", ще направи специализирана карта на подземните проводи на цялата територия на града, която е 1401 хектара. В геодезическото заснемане ще участват и експерти на експлоатационните дружества. Обединение КЕРИС ще осигури софтуера и хардуера за ГИС. В него участва американската фирма "ЕСРИ", която е лидер в областта и вече е прилагала такива системи в общините Русе и Бургас, както и в Агенцията по кадастър и в Министерството на здравеопазването. Компютрите с внедрена ГИС ще се позиционират както в общината, така и в компаниите с подземни мрежи. Информацията ще бъде ежедневно поддържана и обновявана при прокарването на нови комуникации.

Проектът ще се реализира 24 месеца и ще завърши през април 2011 г.. Той ще позволи занапред всички да ползват пълна информация за подземната инфраструктура на Добрич и ремонтите да се правят прецизно. Изпълнителите от Консорциум "Кадастър за Добрич" дават 4 години гаранция след завършването му. Освен комуникациите на дружествата - партньори, те ще включат в заснемането и тролейбусната подземна мрежа.

Чуйте още по темата от инж. Батанов от консорциума "Кадастър за Добрич" в звуковия файл