Започва укрепването на свлачище Сборно място в Балчик
Започва укрепването на свлачище Сборно място в Балчик / Дарик Добрич

В Балчик ще бъде направена първа копка на проект за укрепване на свлачището във вилна зона "Сборно място", съобщават от пресслужбата на общината. Събитието започва в 14.00 ч..

Проектът "Балчик - укрепване свлачище Сборно място", с подобекти „Вертикална шахта 5" и „Вертикална шахта 6" се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". Безвъзмездната помощ е на стойност 577 241 лева, от които 490 655 са средствата от ЕС, а 86 586 - от държавния бюджет.

Дейностите целят ограничаване и максимално предотвратяване на щетите и рисковете за живота и имуществото на жителите в района на вилна зона "Сборно място" в Балчик. Ще бъде изградена и укрепена дребномащабна инфраструктура, възпрепятствуваща свлачищните процеси - отводнителна система, с която ще бъдат изведени подпочвените води от вилната зона в посока вертикалните шахти, а оттам в морето. По официални данни в рисковата зона живеят близо 2 000 души, а посетителите на Балчик са около 200 000 годишно. Голяма част от тях преминават по пътя Албена-Балчик и предпазването му от свличане е от голяма важност за икономиката на региона и за живеещите в него.

Проектът трябва да приключи на 5 август 2011 г..