Започва фестивалът Надежди, таланти, майстори
Започва фестивалът Надежди, таланти, майстори / Дарик Нюз

Музиканти от 16 държави ще се представят в XV - я международен младежки фестивал-конкурс "Надежди, таланти и майстори". Музикалният форум се открива тази вечер от 18.00 часа в концертна зала „Добрич", където официален старт на проявата ще даде кметът на града Детелина Николова. Фестивалът е част от националните културни събития на България и ще продължи от 4 до 15 септември в Добрич и Албена.

На конкурсните сцени ще се изявят над 250 таланти от 16 държави. В конкурсната и фестивална програма ще участват изпълнители от България, Азербайджан, Германия, Гърция, Италия, Казахстан, Македония, Русия, Хакасия /Руска Федерация/, САЩ, Словения, Турция, Холандия, Хонконг, Южна Корея, Япония. Изпълненията ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури с председател проф. Виктор Чучков.

В програмата са включени изпълнения на солисти на всички класически и народни инструменти с академично направление, клавирни дуа, камерни ансамбли, певци, композитори, хорове, оркестри. Фестивалната програма включва и уникалния концерт на международното жури и гости на конкурса на 13 септември от 18.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова".

Награждаването и галаконцерта на лауреатите на 14 - то издание на "Надежди, таланти и майстори" е на 15 септември от 17.00 часа в зала "Добрич".

Организатори на проявата са община Добрич, курортен комплекс „Албена", Туристическа агенция "Романтик Тревъл" от Санкт Петербург, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови и Съюзът на концертните дейци на Руската федерация.