Започна Световната седмица на кърменето
Започна Световната седмица на кърменето / sxc.hu

 

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на месец август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света, като в България се отбелязва за девети пореден път. Началото й е поставено през 1992 година. Тази година се честват 20 години от организирането на първата Световна Седмица на Кърменето - от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

В България мотото на тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето е «Да разберем миналото – да планираме бъдещето», като целта е да се систематизира опитът на поколенията, да се почерпи най-доброто от него и да се пренесат добрите практики и в бъдеще. Световната седмица на кърменето ще ни даде възможност да се замислим какво още можем да направим, за да подкрепим всички жени в това да хранят бебетата си по оптималния за тях начин.

По време на световната седмица на кърменето РЗИ – Добрич ще предостави на МБАЛ и на другите лечебни заведения в Добрич здравно обучителни материали по темата, предназначени за бъдещи и настоящи родилки.