Забавените заплати ще са приоритет за Инспекцията по труда
Забавените заплати ще са приоритет за Инспекцията по труда / Дарик Добрич

Над 90% от жалбите и сигналите, подадени в добричката Инспекция по труда през 2012 година, са били по повод забавени заплати и обезщетения, съобщи пред Дарик директорът на институцията инж.Младен Мартинов. Това според него е сериозен проблем и той ще бъде приоритет пред инспекцията и през 2013 година.

В Добричка област през миналата година са били забавени възнаграждения за общо 1 283 503 лева. Това е установено след проверки в 60 предприятия, в които работят 1400 души. След намесата на трудовите инспектори е изплатена около половината от сумата - 662 150 лв. Има предприятия, които трайно забавят плащанията и не се съобразяват с поставените от нас срокове, каза Мартинов. Проблемът е най-сериозен в шивашките фирми, строителството, търговията, хотелите и ресторантите. „Има фирми, които бавят заплатите по 12 месеца. В сектор „хотелиерство” например са установени забавени 186 хил.лв, от тях след наша намеса са изплатени само 26 хиляди лв.”, допълни Мартинов.

През 2012 година инспекторите са направили общо 1355 проверки в 922 предприятия. Обхванати са 28 458 работници и служители, като на проверка са открити средно по 4 нарушения /общо 5221 нарушения/. В броя им има малък ръст от 0,2 пункта в сравнение с 2011 година. Влезлите в сила наказателни постановления са 308 за 313 550 лева.

С изпълнени основни изисквания по здравословни и безопасни условия на труд са  86 % от предприятията в областта. Най-често срещаните нарушения са свързани с инструктажа и обученията на персонала, липсата на правоспособност за заваряване, за управление на кранове, за работа със земеделска и горска техника, за управление на кари. Често срещано нарушение е липса на задължителна застраховка за риск от трудова злополука в секторите, където тя е задължителна. Браншовете, където правилата се нарушават най-често, са строителство, металообработване, добив и обработка на дървесина, хранително-вкусова промишленост.

През миналата година са правени тематични проверки в селското стопанство, при наемането на непълнолетни през лятото, проверка на психосоциалните фактори на работната среда. При последната са инспектирани 25 предприятие в сектор здравеопазване и соц. дейности и сектор транспорт. Констатирано е, че у една голяма част от работещите там съществува стресова атмосфера. Причините - монотонност на работното място, стрес от пътната обстановка, недоволство на потребители, междуличностни проблеми във фирмите, лоша организация на труда от страна на работодателя. Тази година за стрес на работното място ще бъдат проверявани хотели и ресторанти.

През 2012 година масови съкращения е имало в една фирма, при четири през 2011 год. Работа без трудов договор е установена в 63 случая, което е два пъти по-малко от 2011 год.