Върховният касационен съд намали присъдата на изнасилвача от село Зърнево
Върховният касационен съд намали присъдата на изнасилвача от село Зърнево / netinfo

Върховният касационен съд намали с 4 години наложената от Добричкия окръжен съд 12-годишна присъда на осъдения за изнасилване на малолетна Диян Христов. 44-годишният мъж, който живее в село Зърнево бе признат за виновен от първоинстанционния съд, че на 9 октомври 2006 година в село Зърнево е изнасилил ненавършило 14 години момиче.

Върховните съдии са преценили, че окръжният съд е подценил значението на направеното от Христов самопризнание. Съдебният състав на ВКС посочва, че „законодателят приписва голямо значение на малолетието на пострадалите от такива престъпления с оглед възможните поражения върху нормално развиващата се човешка психика”. Същевременно в решението на върховната инстанция е приведено като аргумент, че „Пострадалата е не само малолетна, но поради слабоумието си /определящо невъзможността й за самоотбрана, наред с детската церебрална парализа/, изобщо не е в състояние да достигне такова осъзнаване на случилото се с нея”.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Христов е познавал добре семейството на пострадалата и е знаел, че тя е на 12 години и със психични и физически заболявания. Детето било само в къщи във фаталната сутрин, тъй като майка му заминала по работа в Тервел. Христов се възползвал от това, че момичето не може да се движи само, от невъзможността му да говори и от психичното му състояние, които го лишават от възможността за самоотбрана, и го изнасилил. Позната на семейството видяла през прозореца мъжа да извършва блудствени действия с детето. Тя повикала още две жени и заедно заварили насилника в момента, когато вдигал панталоните си. Свидетелките го прогонили със сопи и лопати от къщата.

Пред Добричкия окръжен съд Христов не се призна за виновен, а дадените на досъдебното производство пред съдия обяснения представи като принудително направени. Съдът обаче прецени, че престъплението е извършено от него и е безспорно доказано.