/ Дарик Добрич
По всяка вероятност във Военно гробище – Добрич лежат останките и на австрийски войници. В подкрепа на това твърдение говори намерено наскоро документално свидетелство от Държавния военноисторически архив във Велико Търново, според което  през 1935 г.австрийското правителство е отпускало средства за ежегодна издръжка на гробището заедно с други държави като Германия,Турция, Русия, Сърбия и България. Става дума за писмо от пазача на Военното гробище до българското военно аташе в Букурещ през 1935 г., коментира пред  Дарик Радослав Симеонов – доскорошен уредник на Военното гробище, а в момента -  главен експерт „Военни паметници” към Министерството на отбраната.

„Това ни навежда на мисълта, че може би във Военното гробище има погребани австрийски войници. На този етап това е само една хипотеза, която следва да бъде потвърдена. За тази цел търсим по-конкретни  сведения от Австрийския военен архив” – заяви Симеонов. По думите му, в знак на признателност към австрийската държава, може да бъде издигнат и австрийският флаг на пилоните със знамената в гробището.

Военното гробище в Добрич е създадено е през 1916-а година, когато се води сражението за Добрич, останало в историята като Добричка епопея /5-7 септември, 1916 г./.

При боевете тогава са загинали около 1100  български войници, по голямата част от които са погребани край Добрич. През целия военен период между 1916-1918 година на територията на гробището, в единични и братски гробове, са положени около 3500 воини от 6 национални армии, 10 народности и 6  вероизповедания.

В момента се извършват дейности по облагородяване на Военното гробище по проект на Регионалния исторически музей за презентиране на културното наследство на Дунавския регион.

До края на годината ще се акцентира върху ландшафтната дейност в обособената територия -  оформят се нови пътеки, дърветата се прочистват, обособяват се нови места за церемонии, разказа Надежда Иванова от РИМ - Добрич и ръководител на проекта.

До юни догодина се планира да приключи подмяната на 104 надгробни кръста, които в момента са в най - критично състояние. Ще бъдат възстановени част от парковото пространство, съществуващите пейки и пилоните със знамената.

Очаква се Военното гробище в Добрич да получи нов статут – на недвижима културна ценност от национално значение. Този статут ще даде възможност за кандидатстване по големи инфраструктурни проекти и осигуряване на финансиране за основен ремонт, от който теренът се нуждае, подчерта Иванова.