Водата в района на болницата в Добрич е негодна за пиене
Водата в района на болницата в Добрич е негодна за пиене / Дарик Добрич

Водата в района на болницата и психодиспансера в Добрич е негодна за пиене, информират от РЗИ. Препоръчва се жителите на тази част от града да използват за питейно-битови цели бутилирана вода от търговската мрежа.

Проблемът с качеството на водата в района се появи през почивните дни след падналите валежи. Това е довело до замътване на водата в каптиран извор „Совата“ към помпена станция Батово 2, която подава вода в зона Стефаново, част от която е и засегната градска част, обясняват от РЗИ.

На 28 март изворът е спрян от експлоатация, а захранването на зоната с вода е продължило от дълбок сондажен кладенец към същата помпената станция.

Замътването на водата във водопроводната мрежа в района обаче е останало, което е наложило водоподаването към засегнатия участък да се прехвърли от зона Стефаново към зона Добрич. По данни на водното дружество това е осъществено към 13.00 часа на 29 март.

На 30 април е извършена съвместна проверка от служители на РЗИ и ВиК като са взети проби вода за лабораторен анализ от ПС Батово 2 и пунктове при крана на консуматора в зона Добрич и  зона Добрич – Запад.

Получените днес резултати показват, че едната проба, взета от болницата, която до 13.00 часа на 29 март е била захранвана от засегнатата зона Стефаново, не отговаря на здравните изисквания по органолептични и микробиологични показатели. Изготвено е предписание до водоснабдителното дружество за предприемане на необходимите мерки.

В останалата част на града няма проблеми с качеството на водата, но предвид възникващите проблеми по ВиК системата, РЗИ препоръчва при евентуално съмнение за годността на водата при крана на консуматора, за питейно-битови цели също да се използва бутилирана вода от търговската мрежа.