Вл.Калчев: Изходът за БСП е извънреден конгрес за избор на председател
Вл.Калчев: Изходът за БСП е извънреден конгрес за избор на председател / Дарик Добрич, архив

За извънреден конгрес на БСП  и избор на нов председател се обяви председателят на Общинския съвет на БСП-Добрич Владимир Калчев. Той разпространи до медиите позиция във връзка с вътрешнопартийната обстановка, днешното заседание на Националния съвет на БСП и продължаващите граждански протести. В позицията се казва:

„Считам за неправилно действие и бягство от отговорност искането на „вот на доверие” от Националния съвет на БСП за председателя на партията Сергей Станишев и цялото й ръководство. Съгласно чл.39 от Устава на БСП ясно са определени националните органи на партията и техните правомощия. Ясно са определени и отговорностите на тези органи. Правото да дава „вот на доверие” не е от правомощията на  Националния съвет на партията.

Още повече, че съгласно чл.39 т.1.5 б.”е” - заседанията на конгреса включват избирането на председател на Националния съвет и членовете му. Според този текст, конгресът е органът, който може да вземе решение по въпроси за предприемане на неотложни действия. За да не продължава нагнетяването на вътрешнопартийно напрежение и недоволство от действията на председателя, които поставят под въпрос съдбата на правителството и на цялата партия, се налага да се реагира адекватно.

Необходимо е да се вземе трудно решение и то е въпрос на морална отговорност пред социалистите. Единствено правилно решение според мен е - оставка на цялото ръководство на БСП, пълен цикъл отчети и избори в партията на всички нива и насрочване на извънреден  конгрес. Продължаващите протести  могат до доведат до ескалация  с непредвидими последици за гражданския мир. За да запазим правителството, трябва да се поеме политическата отговорност и от цялото ръководство на БСП, но най- вече от председателя Сергей Станишев .

В Добрич протестите бяха в подкрепа на това областният управител да не е от ДПС. Решението областният управител да е от БСП може да намали напрежението, но обидата да бъдем обвинявани в задкулисни съглашателства и други остава.”