В Стожер се събират на общоселско протестно събрание срещу депото
В Стожер се събират на общоселско протестно събрание срещу депото / netinfo
Общоселско протестно събрание срещу изграждането на депо за твърди битови отпадъци се организира в село Стожер тази вечер от 18.00 часа. Това съобщи за Дарик радио председателят на създадения в селото инициативен комитет срещу депото Димитър Платиканов.

Събранието ще се проведе в читалището на селото. Предвижда се на него да бъде приета протестна декларация и да се вземат решения за начина, по който протестите да продължат, каза Платиканов. В селото вече беше организирана протестна подписка, подкрепена от 900 човека.

Протестната декларация ще бъде внесена на предстоящата сесия на Общинския съвет на община Добричка, ще се изпрати до кмета на общината Петко Петков, както и до кмета на община Добрич Детелина Николова.

В подготвената декларацията се посочва, че решението за изграждане на депото е взето без допитване до жителите на Стожер.

„ Казваме не на изграждането на депо без провеждане на задълбочени екологични и икономически проучвания, които да бъдат изнесени пред селяните в разбираем вид и да бъдат подложени на широк обществен дебат”- се посочва още в текста. Жителите на Стожер настояват за допълнителни проучвания на почвите и водите около селото, които да бъдат направени с участието на специалисти, ангажирани от тях.

Припомням теренът край село Стожер беше избран за изграждане на регионално депо след  детайлни проучвания, извършени от специалисти на фирма „Геокомплекс” в рамките на цялостен проект за управление на отпадъците в региона.