Откриването на изложбата в Силистра
Откриването на изложбата в Силистра / Дарик Добрич
В Художествената галерия в Силистра бе представена за първи път извън София изложбата „Пактът „Рьорих“  - история и съвременност“, която е под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, със специалното участие на Марга Куцарова – ръководител на клона в София на Международния център в Москва, и на Марина Сергулина, аташе в Генералното консулство на Русия в град Русе.

В крайдунавския град изложбата ще остане в продължение на месец. Проявата е  част от националния план за отбелязването на 82-годишнината от създаването на Пакта и е в чест на 70-ата годишнина от създаването на институцията за опазване на културно-историческото наследство към ООН, начело на която в момента е българката Ирина Бокова.
 
Изложбата представя етапи от историята на Пакта „Рьорих“ от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му от 21 държави преди 82 г. във Вашингтон, както и с изкуството на Николай Рьорих, чийто последовател е Людмила Живкова – някогашен председател на Комитета за култура на НРБ.
 
Началото на международния проект, по който се реализира изложбата, е през 2012 г. и за близо пет години вече е обиколила 17 страни. В България е представена през 2015 г. в Софийски университет „СВ. Климент Охридски“.

Пактът "Рьорих" е договор за закрила на художествените и научни учреждения и на историческите и културни паметници.