В шест училища в Добрич се събират пари за охрана
В шест училища в Добрич се събират пари за охрана / Дарик Добрич
В шест училища в Добрич настоятелствата събират пари за охрана
78970
В шест училища в Добрич настоятелствата събират пари за охрана
  • В шест училища в Добрич настоятелствата събират пари за охрана

В шест училища в Добрич пропускателният режим се извършва от лицензирана фирма и се заплаща от настоятелството чрез събиране на дарения от родителите. Това е показала проверка на Регионалния инспекторат по образование, съобщи за Дарик Петър Петров - старши експерт "Организация на средното образование". Проверката бе образувана по разпореждане от министър Тодор Танев, след сигнал на недоволни родители, които в края на м.г. събраха 700 подписа против събирането на пари за охрана. В инспектората е била депозирана наскоро и жалба, касаеща конкретно СОУ "Л. Каравелов".

Шестте училища, където настоятелствата плащат охраната, са СОУ "Кл. Охридски", СОУ "П. Р. Славейков", ОУ "Хан Аспарух", ОУ "Ст. Караджа", ЕГ и ПМГ. В останалите учебни заведения в Добрич охраната се изпълнява от служители или фирма, чрез договор с директора и се заплаща от делегирания бюджет. В Хуманитарна гимназия 60% се поема от бюджета, 40% от настоятелството. Според Петров, в СОУ "Л. Каравелов" са изчислили, че новият бюджет ще осигури охраната и вече не се събират пари за това от родители.

Петров е категоричен, че средствата се набавят от родителите само на доброволен принцип. Основание за това е, че няма наказани за неплащане, каза той. Установени са цели паралелки и отделни ученици, които не внасят средства за охрана, като за тях няма никакви последствия - тоест не може да се докаже задължително вменено събиране на средства. Освен проверката на инспектората във всички училища, е направен и финансов одит от общината на СОУ "Л. Каравелов". Не са открити нарушения. Настоятелствата не подлежат на проверка от РИО и местната власт, уточни Петров.

Задължението да има пропускателен режим в училищата е вменено преди няколко години от МВР, заради опасността от терористични атаки. Целта е да се следи кой влиза и да не се внасят обемисти пакети. Не е определено обаче как да се осъществява охраната, няма средства в единния разходен стандарт, преценката е оставена на директорите, каза Петров.

Родителите трябва да помагат, за да бъде модернизирано образованието, смята експертът и дава за пример СОУ "Д. Талев", където с дарения е закупена система за пропускателен режим, чиято поддръжка се поема от училищния бюджет. Друг начин да не се нагнетява напрежение заради охраната, според него, е директорите да известяват родителите още при записването на детето за условията в училището и дейността на настоятелството. Петров е категоричен, че тези съвети са дадени на директорите, както и е указано да не се налагат никакви санкции на хората, които не желаят или нямат възможност да даряват средства.