В община Добричка чакат конкретни предложения от опозицията
В община Добричка чакат конкретни предложения от опозицията / Дарик Добрич
В община Добричка чакат конкретни предложения от опозицията
50392
В община Добричка чакат конкретни предложения от опозицията
  • В община Добричка чакат конкретни предложения от опозицията

В община Добричка чакат конкретни предложения от общински съветници и кметове за промени в предложената рамка на бюджет 2012, която не бе приета в местния парламент на редовното заседание на 16 февруари. Това заяви в предаването на Дарик Добрич зам.-кметът по финансово-стопанска дейност Дико Иванов. Той съобщи, че кметският екип е склонен да създаде комисия с представители на всички органи на управление, където да се обсъдят желаните от опозицията промени. До приемането на бюджет община Добричка ще работи по предвидения от законодателя план, в който се отпускат определени проценти от държавната субсидия през различните тримесечия - първото 30%, второто 25%, третото - 20% и четвъртото - 25%.

Иванов сподели още в ефира на Дарик, че в администрацията са очаквали бойкот на бюджета, защото настроенията са се прокрадвали и при предишните сесии на общинския съвет. Той е категоричен обаче, че са си свършили работата и предложеният бюджет е оптимален, както и че е бил обсъден надлежно по населени места, въпреки лошите метеорологични условия. Той смята, че противниците не посочват никакви конкретни решения и предложения, които да залегнат в проекта, а само критикуват. "За мен бе голяма изненада не приемането на отчета на бюджет 2011", посочи Иванов, "тъй като четирима от съветниците, сред които и досегашният председател на ОбС Славка Петрова, бяха депутати и при предишния мандат и са гласували бюджет 2011 и са работили по него".

Очаква се най-значителен проблем при работата на администрацията на община Добричка да бъде дофинансирането със собствени приходи на делегирани от държавата дейности, основно в образованието. Обвиненията, че на някои села е дадено повече за капиталови разходи, а тези, които не са гласували за Петко Петков, получават по-малко за ремонти, Дико Иванов определи като некоректни и посочи, че най-много пари има в села с кметове от ГЕРБ и ДПС, но не заради политически причини, а поради нужди от ремонти. Основните разходи от капиталовата програма са за отстраняване на нередности по детски градини и други обществени сгради, за които има издадени предписания от Регионалната здравна инспекция, разкри още Иванов. Той посочи, че общината е увеличила през 2011 г. собствените си приходи без да вдига данъци и такси, което също е знак за добра работа. Въпреки обвиненията в липса на активност по евро проекти, на опозицията са се сторили много заложените за съфинансиране 245 000 лева, което зам.-кметът коментира като недоразумение.

"Аз мисля, че ще се намери разумен диалог, може и ние да не сме преценили правилно къде трябва да бъдат насочени средствата", каза Иванов и призова опозицията към конкретни предложения. /Чуйте повече от думите му за финансовото състояние на общината и отношенията с опозицията - в аудиото/.

Дарик припомня, че на сесията на 16 февруари т.г. общинският съвет на община Добричка реши приемането на бюджет 2012 да бъде отложено за следващото заседание, на което той да бъде представен в преработен вид в разходната му част. Съветниците не приеха и докладната на кмета Петко Петков за изпълнението на бюджета на общината за 2011 година. Отхвърлена бе и Програмата за управление на община Добричка до 2015 година с мотива, че е прекалено обща. Предложеният бюджет 2012 е в размер на 14 264 хил.лева и е почти същият като миналогодишния. За капиталови разходи са заделени 535 000 лева.