В Двореца в Балчик се открива  сезонът на изобразителното изкуство
В Двореца в Балчик се открива сезонът на изобразителното изкуство / netinfo
Държавен културен институт - Културен център “Двореца” открива сезона на изобразителното изкуство с изложба на творческа група „Sabazius Mezena” (Свободен конник). В навечерието на светлия празник Воскресение Христово авторите Елена и Николай Савови ще представят темата на Възраждането в творби от камък, керамика, дърво и живопис. Изложбата "Бяло" се открива днес от 17 часа в галерия “Тихото гнездо”.


Групата „Sabazius Mezena” е създадена в Балчик през 1989 година. Тя се занимава преди всичко с интерпретирането на многообразните културни постижения от региона на града и на България. Работи най-вече в областта на керамиката и дърворезбата като се използва различни техники.


Посланието на творците за възраждане на българските национални ценности е дълбоко свързано с традициите и корените на вярата в доброто.
Авторите на творческа група „Sabazius Mezena" казват: “Всеизвестен факт е, че освен в специални случаи, за вярата не е прието да се говори. Ние си позволяваме това по две причини - първо, че сме в навечерието на един важен по значимост и многообхватен по същността си празник. Празник, който вълнува душите не само на православните християни, но и цялото човечество. Защото велико е това, което се е случило с Исус Христос на този ден. И то ни подтиква, независимо от суетата на днешния ден, да помислим още веднъж за смисъла на човешкия живот, за връзката между съществуването ни тук на земята и това, което го следва.”