окръжният прокурор Пламен Николов
окръжният прокурор Пламен Николов / Дарик Добрич
Ръст на внесените в съда прокурорски актове през 2017 г. отбелязват прокурорите в Добричкия съдебен окръг. Увеличението спрямо 2016 г. е с близо 40 на сто. В отчетния доклад на административния ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич Пламен Николов е пресметнат и делът за успехите на всеки един от работещите прокурори в Окръжната и районните прокуратури в Добрич, Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Тервел. Средният брой внесени в съда обвинителни актове, предложения за споразумения и за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административни наказания от районните прокурори е 71. Най-голям е броят на споразуменията, които съставляват 53%.

През 2017 г. на съд са били предадени 1 081 души, с 262-ма повече в сравнение с 2016 г. Трайно висок остава делът на осъдените и санкционираните с постановен окончателен съдебен акт - 1 027 души.

Има тенденция за увеличаване на образуваните дела за престъпления от особен обществен интерес. Техният брой е 609 срещу 551 за 2016 г. Увеличен е и броят на внесените в съд прокурорски актове по такива дела – 124 срещу 126 обвиняеми.

Най-голям е делът на осъдените за престъпления, свързани с наркотични вещества – 74. 157 са били делата за държане на наркотични вещества. Налице е тенденция на запазване на сравнително високия дял на тази категория наказателни производства. Това показва ниската ефективност на полицията, която успява да установи само дребните наркоразпространители в работата си по противодействието на разпространението на наркотици, считат от Прокуратурата
.
За нивото на детската престъпност през миналата година говорят наблюдаваните общо 38 досъдебни производства срещу непълнолетни. През годината са приключени 21, което представлява над 55%. Има 15 неприключени дела, 11 са прекратени поради увлечение или лекомислие, което не представлява голяма обществена опасност. През 2017 г. от съдилищата в региона са били осъдени 13 непълнолетни.

Отчетното събрание на Окръжната прокуратура в Добрич бе посетено от прокурорите от ВКП Атанас Гебрев и Вельо Велев, члена на ВСС Огнян Дамянов, и.ф. административния ръководител на АП – Варна, Вилен Мичев и  прокурора и говорител на АП – Варна, Стефка Якимова. Присъстваха също и председателите на Окръжния и Административния съд в Добрич.