/ iStock/Getty Images
Реанимацията ще разполага с пет места за тежкоболни с коронавирус
В COVID сектора на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич поради ръст на заболеваемостта леглата за пациенти се увеличават до 45, съобщиха от Областната управа за издадената заповед от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Удължават извънредната епидемична обстановка

Реанимацията ще разполага с пет места за тежкоболни с коронавирус. В епидемичната обстановка най-голямата болница в областта трябва да поддържа готовност над 50 на сто от легловия й капацитет да бъде ползван за хоспитализация на пациенти със заразата.

Според разпореждането на РЗИ за преструктуриране на легловата база в лечебните заведения в Добричка област болницата в Балчик, държавната психиатрична болница в село Карвуна и Центърът за психично здраве в Добрич ще осигурят общо още 18 легла за болни с COVID-19. Всяко заведение за болнична помощ трябва да разкрие и кабинет за триаж на пациенти, за които има съмнение, че са инфектирани.

Продължава да расте броят на заразените с COVID-19 у нас

Други две специализирани болници за рехабилитация - "Тузлата" в Балчик и "Медика-Албена" в едноименния курортен комплекс, ще разполагат с общо четири легла за изолация на хора със симптоми на коронавирус.

При реорганизацията на легловата база в болниците не трябва да се нарушава достъпът на гражданите до медицинска помощ и лечебната дейност не трябва да бъде прекъсвана, се посочва още в заповедта.
БТА