Установиха 12 случая на студ в работни помещения
Установиха 12 случая на студ в работни помещения / Дарик Добрич

30 проверки за условията на труд са извършени през месец февруари в добрички фирми. Правени са замервания на температурите в работните помещения, съобщи директорът на Инспекцията по труда Младен Мартинов. Проверявани са търговски обекти, шивашки и машиностроителни предприятия, фирми за производство на мебели. Установени са 12 несъответствия, като най-ниската температура, измерена в работно помещение, е била 9 градуса, при необходими 18 градуса. Всички работодатели взеха мерки и в рамките на 1-2 дни решиха проблемите, най-често с осигуряване на допълнително отопление, коментира Мартинов.

При проверките е станало ясно, че 7 фирми са преустановили дейността си за около седмица в дните с екстремно ниски температури. Не е имало сигнали за трудови злополуки, причинени от студ в производствени халета и други обекти. Мартинов съобщи, че работодателите най-често отопляват служителите си с климатици, на газ или с твърдо гориво.

240 проверки са извършени от служителите на Инспекция по труда от началото на годината до момента. Установени са 835 нарушения, издадени са 49 акта, постъпили са 63 жалби от граждани. След намесата на трудовите инспектори са изплатени 25 139 лева забавени заплати и обезщетения.

Мартинов информира за две промени в Кодекса на труда, вече обнародвани в Държавен вестник. Според първата вече ще се търси отговорност не само от работодателите, но и от подчинените им, които работят без сключен трудов договор и те също ще се наказват с глоба. „Такава норма има отдавна в доста европейски държави. В практиката си сме се натъквали на нежелание, по ред причини, работещите да сключват трудови договори. Сега това ще се санкционира", коментира Мартинов.

Втората промяна се отнася до текста за отговорност за т.н. маловажно нарушение, което се отстранява от работодателя веднага след установяването му. „Преди се допускаше като маловажно нарушение да мине и липсата на трудов договор и работодателите си позволяваха при проверка да настояват за това, защото глобата е по-малка - от 100 до 300 лева. С промяната се уточнява, че липсата на трудов договор и копие от уведомлението до НАП при започване на работа не минават за маловажни и глобата е от 1500 до 15 000 лв. за всеки отделен случай.