Условно наказание получи софиянка за набеждаване пред прокурор
Условно наказание получи софиянка за набеждаване пред прокурор / netinfo

Наказание от 3 месеца условно „лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок да изтърпи, заради набедяване, 42-годишната Марияна Богданова от София постанови Добричкият окръжен съд. Решението отменя присъдата на Районния съд в града, който в края на миналата година оправда подсъдимата по повдигнатото й обвинение.

Тричленният състав на окръжния съд я призна за виновна за това, че на 13 декември 2004 година в Добрич пред прокурор от Районната прокуратура е набедила гражданин на Варна в престъпление - принуда като е знаела, че е невинен.

През септември 2003 г. подсъдимата и съпругът й сключили предварителен договор с пострадалия варненец, с който му продавали 50% от собствеността на тяхно предприятие. С него страните се задължили да сключат окончателен договор за покупко-продажба в 6-месечен срок. Срещу владението на имота купувачът трябвало да погаси текущи банкови кредити на предприятието. Въпреки това до прехвърляне на собствеността не се стигнало. Тя обаче подписала три заповеди на заповед, с които се задължила да му изплати 47 800 лв. През октомври 2004 г. варненецът извадил изпълнителни листи, с които осъдил Марияна Богданова да заплати тази сума. През декември 2004 година обаче подсъдимата депозирала в Районната прокуратура жалба, че срещу нея е започнал натиск от страна на варненския бизнесмен, който ескалирал в заплахи и физическа саморазправа срещу нея и съпруга й. Марияна Богданова е заявила още, че е подписала въпросните записи на заповед в условията на тормоз и посегателства.

В съдебната зала днес представителят на държавното обвинение пледира, че спрямо нея не е било извършено психическо или физическо насилие, а варненският бизнесмен е тръгнал по законов ред да защитава своите права.

Пред въззивния съд днес Марияна Богданова и адвокатът й пледираха за нейната невинност, тъй като тя не е съзнавала, че набеждава варненеца. Те настояха, че подсъдимата е подписала под натиск поне един от документите.
Марияна Богданова има висше образование, работи, не е семейна, не е осъждана.
Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи  на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.