Ученици съставиха кулинарен речник на Европа
Ученици съставиха кулинарен речник на Европа / снимки: Валентина Добринчева

Европейският клуб към ОУ ”Христо Ботев” в Добрич отпразнува своята 10-та годишнина с кулинарно шоу. Младежите са се подготвяли в продължение на една година, за да покажат знанията си за хранителните навици и типичните ястия на всяка от страните членки на Европейския съюз. Младежите са направили и мултимедия „Под похлупака на европейската тенджера”, в която са дадени рецепти за едни от най-познатите вкусотии, с които свързваме държавите.

Ученици съставиха кулинарен речник на Европа
netinfo
Дейностите са осъществени по проект „Създай перспектива за себе си и за другите”, чиято цел е учениците да научат повече за Европейския парламент /ЕП/, Евросъюза /ЕС/ и възможностите, които дават. Той се е развивал в две направления, разказа зам.-директорът на училището Донка Кюприбашиева. По първото – „Кой кой е в ЕП?” през юни 2008-ма представители на училището са посетили Страсбург и са присъствали на сесия на младежкия ЕП, а през септември същата година са приели визита на евродепутата Илияна Йотова.

Европейски клубове има създадени и в Генерал Тошево и в детска градина 32 в Добрич, който е вторият с толкова малки деца в страната.

Инициативата „Под похлупака на европейската тенджера” е ориентирана към по-малките ученици, които са създали кулинарния речник и мултимедията. В организирането на кулинарното шоу, представящо типичните храни на страните членки на ЕС, помощ им оказва „Европа директно” към Бизнес център Добрич. Издадена е и образователна брошура.

Ученици съставиха кулинарен речник на Европа
netinfo

Авторът на мултимедията с част от приготвените ястия