Туристите имат нужда от маркиране на нов маршрут до хижа “Ботево”
Туристите имат нужда от маркиране на нов маршрут до хижа “Ботево” / Дарик Добрич

Хижа "Ботево" бе официално открита, но един от машрутите към нея продължава да е неизползваем, съобщи за Дарик председателят на туристическото дружество в Добрич Неделчо Василев. Една от възможностите да се достигне до Ботевската гора е пътека, минаваща от село Дончево през горичка в близост до язовира Одринци. От 3 години обаче горичката е заградена от ловци, които развъждат вътре дивеч за отстрел. Районът е отдаден на концесия за 25 годишен срок от Държавно горско стопанство - Добрич.

Туристите искат въпросът с пресечения стар, познат път, да се реши от отговорните институции. Вариантите са два - или да се развали концесията и ловците да изберат друг терен, който не е от такова обществено значение; или да се начертае ново трасе, по което придвижването из красивата местност пеш или с велосипед отново да стане възможно.

Депозирана е и жалба до "Североизточно държавно предприятие" ДП Шумен, което отговаря за горските и ловните стопанства в региона. Поето е обещание за тристранна среща между туристи, ловци и горски за решаване на въпроса, която досега не е осъществена, каза Неделчо Василев. Той припомни, че преди време със собствен труд, туристите са направили заслон в горичката, до местността Слънчева поляна, който е останал вътре в загражденията и не се знае дали е запазен.

Докато се реши казусът, единственият маркиран пешеходен маршрут до хижа "Ботево" и района е през Дончево, по пътя за Ефеклията, покрай сградите на птицекомбината. За съжаление има проблем и с пътеката между двете хижи до село Ново Ботево - малката и голямата. Там наскоро са направени огромни изкопи, които правят прехода невъзможен, сподели още Василев.

Хижа "Ботево " е построена през 60-те години на ХХ век, каза Василев, но в 1996 г. е била изравнена със земята. Тя бе обновявана в продължение на 7 години с лични средства и собствен труд на туристите и с помощта на добрички бизнесмени. Има 30 легла, които са чисто нови, трапезария и тераса, която е покрита. Има вода, ток и печка на дърва. От дружеството имат амбиция да подобрят екстериора с детски кът.