Тръгва методонова програма за лечение на наркомани в Добрич
Тръгва методонова програма за лечение на наркомани в Добрич / netinfo

 

Общинска метадонова програма за заместваща и поддържаща терапия стартира от днес в Областния диспансер за психични заболявания. Символичният старт на програмата ще даде от 11.00 часа кметът на Добрич Детелина Николова.

Дейностите по програмата ще се извършват в поликлиничния сектор на психодиспансера. Капацитетът е за 50 места, като на разположение на пациентите са  лекарски кабинет, стая за провеждане на психологична консултация и срещи, стая за охрана и санитарен възел. Екип от лекар-психиатър, две медицински сестри и клиничен психолог ще се грижи за наркозависимите пациенти, с които ще бъде провеждана индивидуална, семейна, групова психотерапия и психологична диагностика.

Метадонът се осигурява безплатно от Министерството на здравеопазването.  Кабинетът ще работи всеки ден, като ще бъде организирано дежурство и през почивните дни.

Метадоновата програма стартира в изпълнение на Националната програма за развитие на лечебната система от метадоново-поддържащи програми и Общинската стратегия за превенция на наркомании. Дългосрочната заместителна терапия с метадон е насочена към пациенти с тежка хероинова зависимост, неповлияни от други видове лечение.