Три поколения художници от фамилия Векови правят първата си обща изложба в Добрич
Три поколения художници от фамилия Векови правят първата си обща изложба в Добрич / Дарик Добрич

Художествената галерия в Добрич представя изложбата "Фамилия Векови". В три от залите на галерията публиката ще се запознае с творчеството на три поколения художници от Варна, които показват свои картини, рисунки и пластики.
Това са Христо Веков и Маргарита Денева, тяхната дъщеря Цветана Векова, синът им Деян Веков и най-младото поколение в артистичната фамилия - Огняна Серафимова, Деница Серафимова, Храбрина Векова и Николай Веков.

"За първи път правим изложба на цялата фамилия заедно и се радвам, че хората на Добрич със своето гостоприемство и внимание към изобразителното изкуство ни дават възможност да покажем нашите вълнения, нашия труд и нашите мечти", сподели пред журналисти Маргарита Денева. Тя подчерта, че нейната първа самостоятелна изложба живопис също е била в Добрич, през 1971 година. През 1977-ма със самостоятелна изложба в града е гостувал и съпругът й Христо Веков.

Внучката на доайените на фамилията Огняна Серафимова отбеляза, че в съвместната изложба могат да се видят различните лица, които имат  8-те представени автори, но и приемствеността между поколенията, "която може да се проследи в някои общи черти и общи концептуални или формални линии в изказа".

Ние сме получили много уроци от нашите родители в сферата на самата професия, но и в чисто човешки план, коментира Цветана Векова. Расли сме в артистична и духовна атмосфера, благодатна за възпитаване и израстване на следващото поколение и ние от своя страна, като че ли бяхме подобно гнездо за нашите деца, посочи тя.

Според Маргарита Денева влиянието между поколенията във фамилията е взаимно. "Ние също сме се учили от по-младите, когато виждаме неочакваните и колоритни съчетания в творбите, как те по-смело и по-интересно третират формите. Това хем ни радва, хем ни провокира и ние да продължаваме да търсим и да не спираме", каза  Денева като подчерта, че дори безжалостните критични бележки в семейството имат благотворно влияние.

Ние сме един много интересен колектив, отбеляза младата Огняна Серафимова и разказа, че в ученическите й години обучението в художествена специалност е било по-малко страшно и важно в сравнение с изискванията вкъщи. 
"Когато се събере съвет от 5 художници пред картините ти, летвата е много висока и винаги е било много интересно как различните гледни точки са давали на мен, на сестра ми и на братовчедите им много полезна храна за размисъл и мъдрост от рано”, каза Огняна Серафимова.

Изложбата на фамилия Векови е част от цикъла "Поколения", в който добричката галерия вече десетилетия представя известни родове, посветили се на изобразителното изкуство. Експозицията се открива официално в 18.00 часа и ще остане в Добрич един месец. Публиката ще има възможност да види една много наситена и плътна изложба с многопосочни творчески търсения, отбеляза директорът на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева. Много е хубаво по думите й, че всеки от фамилията Векови върви по свой път и оставя своите знаци.