Съкращават 28 души от общинска администрация Добрич
Съкращават 28 души от общинска администрация Добрич / Дарик Добрич

28 души ще бъдат съкратени от общинската администрация в Добрич, съобщи кметът Детелина Николова. 9 от тях са в пенсионна възраст. Засегнати ще бъдат всички звена в общината, с изключение на дирекции „Местни данъци и такси" и „Гражданска регистрация", където се работи на минимума на числеността. „Нямаме незаети бройки, така че всички съкращения ще засегнат конкретни служители", поясни кметът.

Сега администрацията се състои от 188 души, от които 132 - държавна отговорност и 56 - местна. С разпоредбата на финансовия министър за 15% съкращения на разходите във всички общински администрации в страната, в сградата на ул."България" 12 в Добрич ще трябва да останат 160 служители. Предвижда се също сливане на дейности в дирекциите и други мерки за свиване на разходите, каза още Николова.

Основното, заложено в новата административна структура е да се повиши потенциалът за разработване и изпълнение на проекти по Оперативните програми, добави тя. Предстои промените да бъдат гласувани на утрешното заседание на Общински съвет Добрич.

Преди 3 години отново имаше свиване в администрацията, припомни кметът. Тогава, обаче, са намалени незаети бройки, а някои служители са пренасочени на работа в общински дружества и предприятия. Сега, на тези които се съкращават, също ще бъде предложена такава възможност, където го позволява специалността и хората са съгласни, допълни Николова.