Съдят управител на фирма за смърт при трудова злополука
Съдят управител на фирма за смърт при трудова злополука / Дарик Добрич

В Окръжен съд започна наказателно дело срещу 48-годишен жител на Тервел, съобщават от съда. Окръжна прокуратура - Добрич е повдигнала срещу него обвинение за причинена смърт в трудова злополука, станала на 8 юни 2012 година. Загинал е 49-годишен работник от село Зърнево. Смъртта е настъпила при сеч на дървета в село Каблешково, изълнявано от фирмата, на която обвиняемият е управител. При работата никой от бригадата не поставил предпазната си каска, не бил проведен и инструктаж за безопасни условия на труд.

Пострадалият се включил в бригадата в посочения ден, без управителят да знае. При отсичане на сухо дърво с моторен трион, поваленият ствол паднал не където резачът преценил, а се отклонил и ударил 49-годишния по главата и ръката. Той бил извозен до МБАЛ - Добрич, където починал 25 дни по-късно. Причина за смъртта му е контузия на главния мозък.

Според прокуратурата подсъдимият е допуснал до работа в сечището хора по граждански договори, без да е провел и документирал инструктаж. Липсвал контрол на лицата, които са били извозвани от Зърнево до сечището в Каблешково. Управителят не е определил със заповед ръководител на обекта и ръководител на работната група на сечището.

Съдът отхвърли искането на адвоката на подсъдимия делото да бъде прекратено, а обвинението върнато за отстраняване на процесуални нарушения. Съпругата на загиналия претендира за обезщетение за 500 000 лева, а трите му деца - по 350 000 лева за всеки.

Разпитани са 15 явили се на делото свидетели. Процесът ще продължи на 22 ноември с разпит на неявилите се свидетели и 3 вещи лица, съобщават от Окръжен съд.