Съдят убиеца на Мариана Илиева, обявена през 1995 година за изчезнала
Съдят убиеца на Мариана Илиева, обявена през 1995 година за изчезнала / netinfo

Готов е обвинителният акт срещу 46-годишния добричлия Тошко Костов Илиев, обвинен в убийството на съпругата си, съобщиха от прокуратурата. На 1 февруари 1995 година Илиев пребил и удушил жена си Мариана, след което я заровил. В продължение на 12 години жената се считаше за безследно изчезнала. Работата по това дело беше спряна през 2004 година. Следствените действия бяха подновени в началото на 2007-ма, след като тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков се срещна с близките на безследно изчезнали хора от Добричко и пое ангажимента работата по 17 случая да продължи.

След пълните самопризнания на убиеца, на 25 октомври 2007 година в гората между селата Одърци и Батово бяха намерени костите на Мариана Иванова Илиева. ДНК-екпертиза установи, че останките са именно на съпругата на Тошко. Самият той посочил на полицаите къде е заровил тялото.

В деня на убийството през 1995 година двамата пътували с лекия си автомобил от село Стефаново за Добрич. Когато влезли в града съпрузите се скарали. Тошко спрял колата и започнал да бие жена си по главата и тялото. След това увил капроново въже около врата й и я удушил. Отишъл с автомобила си до горичката. В близост до каменна чешма и паметник изкопал трап, положил тялото на Мариана, затиснал го с камък и го заровил. После убиецът се прибрал в къщи и разпространил версията, че жена му е отишла да купи цигари и повече не се върнала.

Илиев може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на промяна. В момента мъжът е под стража във варненския затвор.