Съдии от Добрич обмениха опит по прилагане на европейското право с колеги в Германия
Съдии от Добрич обмениха опит по прилагане на европейското право с колеги в Германия / Дарик Добрич

Административните съдии от Добрич обмениха опит по прилагане на европейското право със свои колеги от Германия. Магистратите са имали работно посещение в градовете Кобленц и Нойщат. В рамките на два работни дни добричките съдии са имали възможност да слушат лекции, свързани с европейското законодателство, да се запознаят с практическия опит на германските си колеги, да дискутират конкретни казуси, разказа председателят на Административния съд в Добрич Светлана Борисова.

Тя изрази задоволство от перфектната организация, създадена от домакините в Германия. Всеки от участниците в обучението е получил текста на лекциите, придружен от преведени на български език материали, свързани с европейските директиви и регламенти, сподели Борисова.

Много полезна за добричките съдии е била обмяната на опит при прилагане на европейското екологично право. Обсъдени са въпроси с разполагането на ветропарковете и изграждането на постройки в защитените територии. Дискутирани са и въпроси от аграрното право, например за това как в Германия се прилагат европейските помощи на селскостопанските производители. Оказало се, че въпреки различните съдебни системи правните проблемите в двете страни са много сходни.

Структурата на административните съдилища в Германия е много по-разнообразна, отколкото в България, посочи Светлана Борисова. Там съществуват специализирани съдилища, които се занимават само със социални, финансови или данъчни дела. Това по мнението на Борисова облекчава работата на съдиите и води до много висока квалификация. 

При обмяната на опит е отделено специално внимание на директивите на ЕС по въпросите на медиацията и медиацията в немския административен процес. В Германия  този способ за решаване на дела е много разпространен и се прилага в процеса на правораздаване от самите съдии, обясни Борисова. В България медиацията също се прилага, но от хора извън съда.

Работното посещение в Германия е осъществено по проект "Административните съдии - компетентни в прилагане на Европейското право",  финансиран по оперативна програма "Административен капацитет" със 128 хил. лева. В предвидените дейности се включват и Административните съдилища от Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Видин.