Събарят незаконни басейни и кафе във ваканционно селище Русалка”
Събарят незаконни басейни и кафе във ваканционно селище Русалка” / mediapool.bg

Започна принудително премахване на незаконен комплекс от басейни с кафе-аперитив във ваканционно селище „Русалка”, информират от МРРБ.
Незаконният строеж със застроена площ 537.50 кв. метра е извършен във ваканционното селище от „Русалка“ АД, представлявано от Евгения Банева.

Заповедта за неговото събаряне е издадена от началника на Регионална дирекция за национален строителен контрол Североизточен район през януари миналата година. Заповедта е обжалвана, но Върховният административен съд е потвърдил премахването на обекта с окончателно решение от декември 2014 година.

Отправена е била покана за доброволно изпълнение на заповедта. След като е констатирано, че това не е направено са предприети действия по принудителното премахване на незаконния строеж от органите на ДНСК. Премахванетотрябва да приключи до 20 ноември.

Това не е единственият незаконен строеж, извършен на територията на ваканционно селище „Русалка“, отбелязват от министерството. През 2010 г. и 2011 г. са премахнати принудително още два незаконни строежа – яхтено пристанище и изкуствен плаж от стоманобетон с открит басейн, извършени в изключителна държавна собственост – морския бряг и акваторията.

Действията на ДНСК са в изпълнение на законоустановени функции и правомощия, те са последователни и прозрачни. Следва да се има предвид, че  принудителни действия се предприемат само и единствено при отказ на извършителя на незаконния строеж да изпълни доброволно влязлата в сила, потвърдена с окончателно решение на Върховен административен съд заповед за премахване, посочват от МРРБ.

Твърденията за преднамереност представляват опит за оклеветяване, уронване престижа на държавна институция и опит за възпрепятстване изпълнението, както на влязло в сила съдебно решение, така и на законови разпоредби, подчертават още от министерството.