Студенти от ВУМК посрещнаха китайската Нова година
Студенти от ВУМК посрещнаха китайската Нова година / ВУМК - Добрич

Китайски студенти от ВУМК създадоха специален кът в сградата на висшето училище, за да пресъздадат новогодишната атмосфера по посрещане на Новата година в своята страна.

Китайската Нова година (19 февруари 2015) е най-дългият и най-важният празник и според китайския календар тази година е под знака на коня.

Китайските студенти изложиха традиционните за Китай фенери, чайове, коприна, изписани върху червена хартия йероглифи за щастие, благоденствие и изобилие. Червеният цвят е символ на огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет.

Китайската Нова година, е най-голямото събитие в китайската култура, което се празнува с великолепни танци на "дракон" и "лъв". Вярва се, че както посрещнеш годината такава и ще ти бъде тя. Затова трапезата по време на празника е изключително богата. Задължително има ястия от пилешко и риба. Рибата за китайците е особено важна, не само под формата на ястие, характерно за новата година, а и като символ. Причината за това е, че в китайския език думата "риба" и  "благополучие, благоденствие" се произнасят по един и същи начин.

Специалитетът, който се сервира на трапезата на новогодишния празник е салатата юшън. Ястието представлява  ситно нарязани сурови растителни продукти, билки, сос и тънко нарязана риба. На новогодишната трапеза се сервират още пелмени с месо и зеленчуци и топчета, направени от лепкав ориз  и сервирани в супа.

След като се навечерят китайците започват да пеят песни и да играят на традиционната китайска  игра "маджонг".  Оставят прозорците и вратите по време на празника отворени, смятайки че така щастието ще пристигне. Лампите през нощта трябва да светят, за да се освети пътя на щастието и да се прогонят злите духове. По време на новогодишните дни не трябва да се купуват нови обувки, за да се избегне нещастието. Причината затова е, че думата обувки се произнася както думата нещастие и  болест.