Строга йерархия е имало в задържаната в Добрич престъпна група за разпространение на дрога
Строга йерархия е имало в задържаната в Добрич престъпна група за разпространение на дрога / netinfo

Задържаната в Добрич престъпна група за наркоразпространение е имала строга йерархия на подчинение на четири нива, съобщава официалният сайт на МВР. В хода на  оперативните и процесуално-следствените действия са разкрити маскирани тайници и наркотици. Общо десетима са в ареста с наложени мерки "задържане под стража".

Както  Дарик  вече съобщи, престъпната група беше заловена на 16 декември от служители на Областна  дирекция на МВР - Добрич. 

Разследващите полицаи са установили някои неоспорими белези на организираната престъпна група - строга йерархия с ръководител и подчинение на членовете на четири нива, които не се познават помежду си. "Управляващите" всяко ниво се отчитали пряко на ръководителя.  

В процеса на работата е установено, че престъпната група се е занимавала с разпространяване на хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на област - Добрич, както и с престъпления против личността и собствеността на гражданите. Умишлено са причинявани палежи на леки автомобили, на домове, нанасяни са средни и тежки телесни повреди, с последвала смърт на граждани, като целта е била чрез принуда на пострадалите да се демонстрира нейното надмощие и лидерство в региона. 

Установени са тайниците, ползвани от групата  за съхраняване на предстоящите за продажба наркотици -  маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. На 15 декември към 19 часа са задържани двама от членовете на групата в момент на разкопаване точно на такъв тайник, откъдето са иззети намерените вътре 300 грама амфетамин, а от един от двамата - 25 грама марихуана.

Часове по-късно, в нощта на 15/16 декември са задържани и останалите членове на престъпната структура. При последвалите претърсвания, обиски и изземвания в домовете им са открити наркотици, оръжия-газови и бойни пистолети и боеприпаси за тях, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали. Задържани са общо 10 души на възраст от 23 до 36 години, между които и ръководителят на групата.

При продължилите процесуално-следствени действия на 23-ти декември са установени още два тайника за съхраняване на наркотици. В тях са намерени и иззети по 40 пакета по 25 грама марихуана и 4 пакета по 10 грама хероин. Разследването по досъдебното производство продължава под ръководството на заместник окръжния прокурор на Окръжна прокуратура -Добрич.