Кооперативният пазар в Добрич
Кооперативният пазар в Добрич / Дарик Добрич
Урбанистите от студио Place.Make се включват в проекта за новото тържище
Масово допитване до добричлии как да изглежда новата визия на пазара в града ще стартират от община Добрич. По думите на кмета Йордан Йорданов в началото на 2019 г. новият проект за пазара трябва да е готов. За целта общинското ръководство се е свързало със Съюза на урбанистите в България, откъдето са ги насочили към студио Place.Make, което работи в сферата на градския дизайн, градското и ландшафтното планиране и изследвания.

Урбанистите от Place.Make са стажували при известния датски архитект урбанист Ян Геел, който е консултант в разработването на дългосрочната визия за развитието на София като зелен град, разказа в ефира на Дарик зам.-кмета на Добрич арх.Боян Коларов. Групата Place.Make вече е използвала общественото допитване и обсъждане като подход при друг техен проект – за столичната улица „Иван Асен Втори”.

„Ние искаме да го направим проекта за пазара по модела,  който практикуват в страни като Дания, която е една от най-развитите страни в Европа и където гражданите са тези, които водят” – коментира арх.Коларов. Според него целта е да се провокира масова обществена работа, която да роди ясни и добре измерими теми, които от своя страна да оформят заданието, по което  ще бъде проведен конкурс за архитектурна идея.

По предварителни разчети се очаква през май месец  догодина общината да разполага с готова архитектурна идея. „ От гледна точка на градоустройствената работа това е много кратък срок, затова ние разчитаме на пълна мобилизация от страна на гражданите, на администрацията,  на Плейс мейк и специалистите, с които те ще работят” – подчерта арх.Коларов.

От кметството са стартирали и  разговори с Камарата на архитектите в България за проучване на вече направени архитектурни конкурси, довели до изграждане на видими резултати, информира зам.-кметът.

Представители на община Добрич са посетили новопостроените и ремонтирани пазари в Пловдив, Шумен и Стара Загора, за да обменят опит. Общият извод обаче е, че сградите са модерни, но не и функционални. „Знаем, че при нас този проблем трябва да бъде избегнат. Навсякъде където пътувам в България и извън нея, винаги търся базата за сравнение. Точно за това всичко трябва да се случва с участието на гражданите, защото няма как един администратор да знае правилните решения” – коментира арх.Коларов.

Общинското ръководство на Добрич се е свързало и с Регионалния фонд за градско развитие, който е финансирал създаването на пазара в Стара Загора, за обсъждане на евентуално финансиране на бъдещия проект.