Започна предизборната кампания
Започна предизборната кампания / снимка: БГНЕС
Днес стартира предизборната кампания за парламентарните избори на 26 март. Кампанията продължава до 24 март.

В Добрич за предстоящия вот се регистрираха 9 партии и 9 коалиции. Общо 138 са регистрираните кандидат-депутати. Няма заявени и регистрирани Инициативни комитети и независими кандидати за извънредния парламентарен вот. В 8-ми МИР Добрич кандидатите за народни представители ще се борят за разпределението на шест мандата.

13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие в изборите в цялата страна. Общо 4732 са регистрираните от партиите и коалициите кандидати за депутати във всичките 31 избирателни района. Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16.

Вчера от ЦИК показаха образеца на бюлетината за гласуване в парламентарните избори. В бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. В районите, където има независими кандидати, те ще бъдат допълнени в бюлетината. Остава възможността да се гласува в квадратчето "Не подкрепям никого". В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот - до 17 имена. За гласуването извън страната няма преференции.
 
На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Над 21 500 са подадените до сега чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина - по линия на МВнР - над 400. На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина.