Ще измерват качеството на въздуха от станция в ОУ Хан Аспарух
Ще измерват качеството на въздуха от станция в ОУ Хан Аспарух / Дарик Добрич - архив

В двора на ОУ „Хан Аспарух” в кв. „Добротица” ще бъде монтирана автоматична измервателна станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, решиха на днешното си заседание общинските съветници от Добрич. 33-ма от съветниците дадоха съгласието си, а шестима се въздържаха относно предложението на зам.-кмета Иван Колев да бъде предоставено безвъзмездно право на ползване на Изпълнителната агенция по околната среда върху терен от 16 кв. м. публична общинска собственост за монтиране на станцията.

Измервателната станция е с размери 3.50 м. на 4.50 м. и ще се използва за срок от пет години от Министерството на околната среда и водите. Става дума за преместване на съществуваща станция, която в момента се намира пред стоматологията на ул.”Отец Паисий”, уточни зам.-кметът Иван Колев. Площадката в ОУ”Хан Аспарух” е определена като най-подходяща от общо 4 площадки, разположени на различни места в Добрич.

Договорът за преместването на станцията е сключен в началото на август между Изпълнителната агенция по околната среда и „Лабконсулт” ЕООД, а срокът за окончателното преместване е до 6 месеца, считано от датата на подписването на договора.

На днешната сесия общинските съветници дадоха съгласието си и за ползване на временен безлихвен заем от набирателната сметка на община Добрич в размер на 900 000 лева, с които да се увеличи резерва за непредвидени и неотложни разходи. Парите са необходими за финансиране на проекти по Оперативните програми, обясни кметът Детелина Николова. Срокът за погасяване на временния безлихвен заем ще е до 25 декември 2012 г.