Ще има протест в Добрич срещу цените на винетките и управлението на държавата
Ще има протест в Добрич срещу цените на винетките и управлението на държавата / Дарик Добрич, архив
Ще има протест в Добрич срещу цените на винетките и управлението на държавата
83539
Ще има протест в Добрич срещу цените на винетките и управлението на държавата
  • Ще има протест в Добрич срещу цените на винетките и управлението на държавата

Пореден протест срещу цените на винетките ще се състои в Добрич на 16 януари, събота, от 16.00 ч. пред Стоматологията. Отново недоволството е обявено в цялата страната и се очаква в различни градове да има демонстрации.

Този път протестът ще бъде обединен и срещу други проблеми в управлението на държавата, които не веднъж са изваждали хората на улицата. Един от организаторите в Добрич - Джихан Зейнунов каза за Дарик, че гражданите се обявяват за по-високи добавки за майчинство и детски надбавки; за по-ниски цени на горивата, на тока, на лекарствата, за преодоляване на безработицата. „Тези, които управляват държавата издевателстват от известно време върху хората - вдигат се всички цени и такси, а доходите - не. На това трябва да се сложи край и те да проумеят, че ние сме работодателите им и както ги избираме, така можем да ги свалим", казва добричлията.

Той е част от група граждани от цялата страна, които са подали жалба в Софийския административен съд на 28 декември 2015 г. срещу по-високата цена на винетките. Поводът е, че това увеличение не е обсъдено предварително публично, както е уредено в закона, поясни Зейнунов. Все още не е насрочено дело. Подобна жалба е внесена и от група софиянци във Върховния административен съд, като по нея вече е планирано първо заседание на магистратите за 2 февруари т.г.

Протестиращите предлагат държавата да определи някои пътища в страната за алтернативни и за тях да не се изисква винетка, за да има къде да се движат хората, които нямат възможност да купуват стикери. Със заплащане се предлага да се ползват само първокласни пътища и магистрали. В бюджета пари за поддръжка на пътища се събират и от отчисления от горивата за автомобилите, припомни Зейнунов.

Той е част и от групата, която подаде сигнал до омбудсмана Мая Манолова по повод състоянието на пътищата и цената на винетките и днес ще се срещне с нея при посещението й в Добрич.