Шефът на ВиК: Фокусирани сме в квартал Балик
Шефът на ВиК: Фокусирани сме в квартал Балик / Дарик Добрич

До края на годината би трябвало да се усети по-редовно водоподаване в квартал "Балик" и другите високи точки в Добрич, където налягането не достига в голяма част от деня. Това каза в ефира на Дарик радио управителят на ВиК ЕООД Дамян Калчев. В момента се подменят част от отклоненията по основния водопровод, водещ към високите части в "Балик". Ремонтите са разпределени на 4 етапа и до Нова година трябва да бъдат реализирани 3 от тях. Вече се работи активно, каза Калчев, и това може да се види пред блокове с номера 24 и 25. В дружеството редовно постъпват сигнали за недостиг на вода от жители на "Балик", бул. "Русия" 59 - блокове Югоизток, както и от "Добротица", потвърди Калчев и обясни: "Стараем се максимално, но въпреки всичко има доста проблеми".

Шефът на ВиК: Фокусирани сме в квартал "Балик"
netinfo
Сред основните проблеми на ВиК Добрич са липсата на средства и остарялата мрежа. Дружеството има задължения на стойност 22 млн.лева, а несъбраните такси за вода възлизат на 9 млн.лева. Има и недостиг на високо квалифицирани кадри - ВиК и електроинженери, съобщи Калчев, но отрече в предприятието в момента да има "чистка" на служители. Цената на водата в областта е сред петте най-високи в страната, но не се мисли за понижаването й. Засега не се очертава раздържавяване на дружеството, до приемането на нов Закон за водите.

По повод сигнал от техник от ВиК - район Ген. Тошево до медиите, че се източва дружеството чрез оскъпено ограждане на водоеми, Дамян Калчев коментира, че той вече е бивш служител и силно е преувеличил информацията. Имаме много предписания от РИОКОЗ за подобряване на състоянието на санитарно-охранителните зони на нашите обекти, посочи управителят и допълни, че за дейността в район Добрич е възложена малка обществена поръчка, каквато не е изисквал закона, като процедурата е проведена два пъти и той не се притеснява от проверка от Прокуратурата по случая. Предстоят поръчки и за другите райони в областта, каза Калчев и покани фирмите, които имат по-ниски оферти за ограждането на водоемите, да се включат в тях. Той обвини служителя, подал сигнала, че с работата си е причинил тази дейност да се възлага на външен изпълнител.