Изложба в Двореца
Изложба в Двореца / netinfo
Ценителите ще видят творби на Майстора, Дечко Узунов, Илия Бешков, Светлин Русев
В галерия „Тихото гнездо“ на Културен център „Двореца“ в Балчик беше открита изложбата „Избрано от фонда” на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово. Експозицията представя непопулярни творби на едни от най-известните български художници.

Изложбата включва шедьоври на представители на четири поколения художници, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век.

Лице на експозицията е пейзаж от Балчик – ранна творба на Академик Светлин Русев. Пейзажът е изцяло в сива тоналност и е в характерната за автора пластичност. Творбите „Църквата Св. Климент в Охрид“ на Цанко Лавренов и „Босфора“ от Петър Дачев прехвърлят националните ни граници и идват сякаш за да покажат, че най-голямото призвание на художника е да сближава, да прехвърля всякакви разстояния и прегради. 

В "Двореца" откриха международната изложба "Истинност, Доброта, Търпение"

Така неречените „класици“ в българската живопис са представени от Ярослав Вешин и картината „Каруцар”. Творбата е от 1886 г., рисувана в периода преди автора да дойде в България. Изобразява сцена от бита на словашки селянин и е изключително ценна поради факта, че ранният период на Вешин е малко познат у нас.

Ценителят ще има възможност да се наслади на едни от най-впечатляващите портрети в българската живопис от края на ХIХ – ти и нач. на ХХ –ти век. Темата започва с  творбата „Портрет на свещеник Васил Михов“ /1875 г./ от Христо Цокев. Роден през 1847 г. година в Габрово, той е един от първите български художници, получил академично образование. Завършил Московското художествено училище, Христо Цокев е първият наш живописец, рисувал сакрални портрети.

Изложба представя чешко стъкло и керамика в Двореца - Балчик

Особен интерес за изкуствоведи и за ценители на изкуството представлява творбата „Иза“ от Давид Перец - портрет с маслени бои, впечатляващ със свобода на мазките, деликатност на цветовете и една дълбока чувственост, оставяща в зрителя усещане за близост.

Класическият образ на жената е представен в изложбата през погледа на творци като Владимир Димитров – Майстора и Дечко Узунов.
Една ранна рисунка на Илия Бешков, озаглавена „На прозореца“, внася друга гледна точка и гъделичка сетивата на посетителя със закачливата ирония, присъща на автора.

Ведрост и настроение създават творбите на авторите Генко Генков, Димитър Киров, Емил Стойчев, които идват като своеобразен завършек в експозицията.

Това е първото гостуване на габровската галерия в Балчик и е посветено на годината на Европейското културно наследство. Инициативата на ЕС цели да бъдат насърчени повече хора, да откриват и изучават културното наследство на Европа и да създадат чувство за принадлежност  към общото семейство.