Седмокласниците подават заявления за избраните училища
Седмокласниците подават заявления за избраните училища / Дарик Нюз - архив

До 20 юни е срокът за подаване на заявления от седмокласниците, които ще кандидатстват в общински и в държавни училища. Заявленията (по образец) се подават за участие в първия етап на класирането за прием в държавните и в общинските училища, след успешно положени изпити от националното външно оценяване.

В Добрич пакетът от документи се подава в ОУ „Хр.Смирненски" от 09.00. до 18.00 часа.

Подредбата на училищата (по профили, професии и специалности) трябва да се осъществи от най-желаните - низходящо, към по-малко желаните, информират от РИО. Важно е учениците да знаят, че могат да кандидатстват в неограничен брой училища и паралелки, а класирането се извършва в низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания.

До 26 юни ще бъдат обявени списъците с приетите ученици от първия етап на класирането. До 4 юли ще се обявят списъците с приетите ученици на втория етап на класирането. Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първия етап, трябва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втория етап от класирането - от 27 юни до 1 юли.

Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап на класирането. Ако кандидатът е минал на по-предно свое желание, следва да се запише в приемащото го училище.

От 7 до 9 юли ще е записването на приетите ученици на втория етап на класирането, а до 10 юли ще се обявят свободните места за третото класиране. За неуспелите да се класират и за неудовлетворените от втория етап на класирането ученици, има възможност за участие в третия етап на класирането.

За него от 11 до 15 юли ще се подават заявления в училищата-гнезда, но само за свободните места и с ново подреждане на желанията. До 17 юли ще бъдат обявени списъците с приетите ученици в третото класиране.

От 18 до 21 юли ще е записването на приетите ученици в третото класиране.