/ IStock
Съдебното решение може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд
Подсъдим за убийство, извършено с незаконно притежавано огнестрелно оръжие в добричкото село Смолница, ще изтърпи седем години лишаване от свобода, съобщиха от Апелативния съд във Варна.

Въззивната инстанция е потвърдила присъдата на мъжа, постановена от Добричкия окръжен съд. Престъплението е било извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с тежки обиди и с насилие.

Подсъдимият и жертвата - мъж на 73 г., били на почерпка при свой съсед, когато възникнал спор между двамата. Подсъдимият напуснал къщата на домакините, отправяйки закани, а после се върнал с въздушна пушка, преработена за стрелба с бойни патрони.

Той стрелял срещу възрастния мъж, който бързо издъхнал от травмата в гръдния кош, посочват от пресцентъра на съдебната институция. Апелативният съд потвърждава присъдата като коментира, че стореното е с висока степен на обществена опасност, тъй като е извършено пред очите на още двама души при това с незаконно притежавано оръжие и боеприпаси.

Отегчаващи обстоятелства са и хладнокръвното напускане на местопрестъплението и укриването на оръжието от подсъдимия. Съдебното решение може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.