Сбъркали името на община Добричка в Държавен вестник
Сбъркали името на община Добричка в Държавен вестник / Дарик Добрич
Сбъркали името на община Добричка в Държавен вестник
70422
Сбъркали името на община Добричка в Държавен вестник
  • Сбъркали името на община Добричка в Държавен вестник

Сгрешено изписване на името на община Добричка в брой 12 на Държавен вестник от 11 февруари 2014 г. може да внесе объркване в разпределението на средства от резерва от държавния бюджет. Това съобщи пред журналисти кметът на Добрич Детелина Николова. При изброяването на одобрените за финансиране от Правителството проекти на общините, се съобщава, че се отпускат средства за два проекта на община Добрич - за ремонт на общински пътища на обща стойност 1.4 млн.лева.

Всъщност става дума за проекти на община Добричка, а община Добрич няма нито един одобрен проект от публично-инвестиционната програма за развитие на регионите за тази година.

След като е забелязана грешката, кметът Детелина Николова е изпратила писмо до министър-председателя Пламен Орешарски с настояване "да бъдат предприети необходимите действия имената на двете общини да бъдат правилно изписвани". "Обидно е за гражданите непрекъснато да се появяват неточни информации, било то от невежество или липса на концентрираност. Надявам се за Вашата намеса държавните институции и всички отговорни органи да си вземат поука", пише Николова и добавя, че очаква уведомление за предприетите мерки.

Попитана дали в искането си има предвид да бъде сменено името на община Добричка, Детелина Николова коментира, че и това би било решение, но оставя преценката на държавната власт. С ирония, тя постави пред екипа си и въпроса дали община Добрич да си поиска парите, които са "разпределили" в Държавен вестник и които би следвало да отидат при община Добричка. Тя сподели още, че и до днес много често се налага двете администрации да си разменят писма, жалби и сигнали, адресирани погрешно.(Чуйте думите на Николова в аудиото.)

Дарик припомня, че община град Добрич остана извън класирането за финансиране на проекти от държавния бюджет, което направи Министерски съвет по програмата за развитие на регионите за 2014 г.. Поискани бяха 15 млн.лева, от които 9 млн.лева за канализация на кв."Рилци", 1.5 млн.лева за ремонт на Ученическо общежитие и 4.5 млн.лева за ремонти в градския парк.
Недоволство от разпределението бе изразено от кмета, която излезе с изявление след клсирането на проектите. Миналата седмица отворено писмо до министър-председателя написаха и от Общински съвет Добрич, в което поискаха информация за принципа на разпределение на средствата и обяснение защо община Добрич не е сред одобрените.