Самуил Стоянов е номиниран за наградата за съвременно изкуство БАЗА
Самуил Стоянов е номиниран за наградата за съвременно изкуство БАЗА / netinfo
Самуил Стоянов е номиниран за наградата за съвременно изкуство БАЗА
18944
Самуил Стоянов е номиниран за наградата за съвременно изкуство БАЗА
  • Самуил Стоянов е номиниран за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Младият художник от Добрич Самуил Стоянов е сред номинираните за Награда за съвременно изкуство БАЗА. Тя е ежегодна и съществува в 10 европейски страни. Превърнала се е в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Победителят получава стипендия и шестседмичен престой в интернационално студио (International Studio and Curatorial Program (ISCP)) в Ню Йорк и самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство в София.

Самуил Стоянов е завършил Художествената гимназия в Пловдив, а след това – Художествената академия в София – специалност Керамика. Участва активно в много групови акции и изложби. Излага и самостоятелно – живопис, керамика, инсталации. От няколко години се върна да живее в родния си град Добрич. Има собствено ателие за производство на уникални керамични сувенири, голяма част от които посветени на България и Добрич.

Винаги съм се чудила как Самуил успява от Добрич да се вмести в толкова събития по света и у нас – на изобразителния фронт. На това той отговаря, че няма толкова много участия, но все пак го познават български куратори, които го канят. Работил е най-вече с Мария Василева и Весела Ножарова. На връщането в Добрич гледа като на експеримент дали ще може оттук да продължи да работи и участва в проекти. Изглеждаше постижимо заради интернет, комуникациите и това, че едно художествено произведение може да представлява просто един файл, казва той, но признава, че все пак не му е много лесно.
Най-много в Добрич му липсва културен живот в сферата, в която работи - т.е. съвременни визуални форми. Осъзнава, че е малък град, но все пак се надява, че има потенциал да приеме по-интензивни прояви на съвременното изкуство.

Последното участие на Самуил Стоянов е в тазгодишната инициатива Арт Позитив на Сдружение "Изкуство днес". Тя се провежда за пети път и представя съвременно изкуство от автори, които са родени, учили, живеят или творят в Пловдив. Темата на Арт Позитив 2009 е „СЛАДКО” – по идея на Севдалина Кочевска. Участието става чрез селектиране на авторски проекти - обекти, инсталации, пърформанси, видео, саунд, фотография, живопис, текст, нови медии... Изложбата се откри в Баня Старинна в града на тепетата на 10 април и ще остане до 24 май. Добричкият автор изписа думата "сладко" с 350 килограма сол на пода в Баня Старинна в Пловдив. 

Чуйте в прикачения файл интервюто с него на Валентина Добринчева. 

Самуил Стоянов е номиниран за наградата за съвременно изкуство БАЗА
netinfo