Победителят в конкурса за ретро автомобили "Дръстър"
Победителят в конкурса за ретро автомобили "Дръстър" / Галина Георгиева
Колекционерът от София Иван Чобанов  спечели Голямата награда на  проведения в Силистра втори конкурс за елегантност на ретро автомобили „Дръстър”.  Компетентното жури с председател проф. Харолд Лешке - дългогодишен дизайнер за автомобилния гигант "Мерцедес" единодушно присъди наградата на най-елегантния автомобил GAZ 12 ZIM от 1959 г. 

В Дунавски парк в  Силистра днес  бяха показани 35 стари возила, произведени от 1904 до 1987 г., поддържани в перфектно състояние от собствениците си. Много от тях бяха в автентични костюми от времето на автомобилите си.

Организатори на събитието са спортен клуб „Българска автомобилна слава“ с директор Кристиан Желев, община Силистра и хотел “Дръстър“.  

Любителите на автомобилизма от старо време видяха модели, отличаващи се с изключителна рядкост и атрактивност, образец на вечната класика. Селекцията за конкурса бе изготвена прецизно, като всеки автомобил, отговарящ на всички международни стандарти, получи индивидуална покана за участие.  От огромно значение бе ексклузивността на автомобила и нивото на реставрация. Освен Голямата награда,  бяха раздадени още 4 приза в различни категории , в това число и награда на публиката , която отиде при  силистренски автомобил -  JAGUAR  HOT ROD от 1956 година.

Кулинарният гуру Виктор Ангелов  представи ретро автомобил  на свой приятел - PORSCHE 911 CARRERA 3.0 TARGA от 1976 година. Шеф Ангелов сподели своята  колекционерска страст, уверявайки , че ще участва с един от своите шест ретро автомобили в третото издание на конкурса.

Конкурсът за елегантност на ретро автомобили „Дръстър” е включен в календара на Международната федерация за старинни автомобили - FIVA   за 2017 г.  В него фигурира само още едно мероприятие от подобен род, провеждано на територията на България. Целта на организаторите на конкурса е да бъде постигнато високото европейско ниво и популярността на другите конкурси, съществуващи от десетилетия. Не без значение е и привличането на международен интерес към  град Силистра.